Tour de Gudenå

Skrevet af: Claus Iversen

Vi venter i spænding sammen med mange hundrede kajakroere, de fleste fra Danmark men også udlandet deltager.

”Ready Go” pistolskud lyder og starten går til Tour de Gudenå (TDG).

Hvilket fantastik flot syn det er at se hundredevis af kajakroere begive sig afsted

Forude ligger et 2-cifferet antal kilometer og mange tusinde pagajtag på Gudenåen, som er Danmarks længste vandløb. I uger og måneder op til deltagelse i TDG ligger der masser af træningskilometer for hver enkelt kajakroer - selvfølgelig afhængig af hvilken distance der roes.

Tour de Gudenå tog sin begyndelse i 1967 og siden 1980 har det været fast tradition for Egå Rosport at deltage. Hvert år stiller et antal kajakroere fra Egå Rosport op for at deltage i Danmarks længste kajakløb på Gudenåen.

Oprindeligt var TDG et løb over 2 dage, og længste distance var på 120 km; lørdag fra Skanderborg til Silkeborg og søndag fra Silkeborg til Randers. Der var også mulighed for at ro en Trim distance på 57 km. Grundet nedadgående deltagerantal blev det senere - i 2014 - besluttet at ændre løbet til et én-dagsløb med start i Silkeborg og mål i Randers og længste distance på 73 km.

Vi begiver os afsted på Gudenåens vand fra Silkeborg igennem Langsøen og rammer snart Resenbro, hvor de første tilskuere står på broen og hepper. Derefter forsættes igennem Sminge Sø; vi nyder de flotte omgivelser og inden længe passerer vi Kongensbro Kro til venstre for Gudenåen, og vi glæder os til Tange sø forude.

Mange kajakroere fra Egå Rosport husker med garanti de store søer på første dagen af de 120 km TDG. Det var altid spændende og til tider meget udfordrende at ro ud i Mossø og have 10 km foran sig med op til 1 meter høje bølger igennem søen. Næste store udfordring var Julsø omkring Møgelø, hvor en del roere er kæntret; specielt i det stormfulde år 2008, hvor løbet blev neutraliseret på første dagen på grund af hård kuling. Sidste store udfordring er Tange sø, som også kan vise tænder og være vanskelig at komme igennem. Her må pagajen til tider flittigt benyttes til støtte tag.

Tangeværket nærmer sig efter 36 kilometer, og en tiltrængt pause ligger forude. Overbæringen ved Tangeværket giver deltagerne mulighed for at få fyldt energidepoterne op med bouillon, boller, banan og energidrik i lange baner. Tangeværket er også stedet, hvor supporter fra klubben står parat for at hjælpe med poser fyldt med tørt tøj, energibarer, chokolade, og hvad der ellers er behov for.

Efter pausen i Tange mangler vi nu de sidste 37 km, som heldigvis har meget medstrøm. Der er også mulighed for at lave et pitstop i Langå, for at komme ud af kajakken og få strakt kroppen. Efter endnu en times roning møder vi det gule 6 km skilt.  Nu er det tid til at mobilisere de sidste energireserver, for inden længe øjner vi den blå jernbanebro, og målet i Randers er nært forude.

Klubkammerater tager først imod deltagerne på opløbet med klapsalver og råb, så målstregen kan passeres i fin stil, og man nyder øjeblikket, hvor ens navn lyder fra højtaleren og løbet er gennemført. Straks efter at målet er passeret, hjælper de samme gode klubkammerater med at få dig sikkert ud af kajakken og op på land, hvor den obligatoriske TDG trøje modtages – mange husker sikkert den oprindelige hvide bomuldstrøje med TDG logo og enten ”Maraton” eller ”Trim”. I dag er den eftertragtede trøje erstattet af en mere tidsvarende i lycra.

Mange kajakroere fra Egå Rosport har igennem årene deltaget i TDG. Der kan være flere grunde - enten for at få en rigtig god kajakturs-oplevelse sammen med mange andre kajakroere på Gudenåen, eller for at slå personlig rekord og måske også for lige at komme foran en klubkammerat. Igennem tiden har kajakroere fra Egå Rosport også vundet første-, anden- eller tredje præmier i de enkelte klasser og modtaget medaljer på skamlen i Randers.

Andre er gået efter at gennemføre touren et antal gange, og en del af klubbens medlemmer har deltaget 10-20 gange i TDG. Klubbens absolutte rekord på antal gennemførte TDG’r er Knud Due, som i alt har gennemført Tour de Gudenåen 40 gange. Den rekord bliver med garanti svær at overgå.

Håbet er, at traditionen med at Egå Rosport deltager i Tour de Gudenå vil holde i rigtig mange år fremover. Nedenfor ses en film fra TDG 1988. 

 Retur til Egå Rosport 50 år