Historien om Egå Rosports stander

Skrevet af: Annie Kaalby

Klubbens stander blev tegnet i 1970 af klubbens daværende formand, Nick Larsen.

Nick fortæller, at HEIs rød/hvide farver og den røde sol, som står op over Mols Bjerge, var inspirationen til standeren.

Det første eksemplar af en stander, til at sætte i spidsen af en robåd, hænger i dag indrammet i klublokalet.

I 1980 udskrev det grønlandske hjemmestyre en konkurrence om, hvordan det grønlandske flag skulle se ud. Og i 1985 besluttede man sig så for et flag, som bortset fra formen, ligner Egå Rosports stander til forveksling.

Det grønlandske flags røde og hvide cirkel symboliserer den op- og nedgående sol, der står for lyset og varmens tilbagevenden ved midsommer.

Det kom der en masse polemik og avisomtale ud af. Bestyrelsen sendte blandt andet et brev til landsstyreformand, Jonathan Motzfeldt, inklusive en stander, hvor man gjorde opmærksom på ligheden men også slog fast, at vi ikke ville gøre krav på rettighederne til flaget. Se korrespondancen med Grønland her

Grønlænderne kan bruge det lige så meget, de vil, bare de husker, at vi kom først og også vil beholde vores stander.

Den 21. juni flages der mange steder med Egå Rosports stander. Det er fordi, at det er Grønlands nationaldag 21. juni (midsommer), og det er  i flg. justitsministeriet en officiel dansk flagdag, hvor der skal flages med det grønlandske flag (Erfalasorput).

Sammenfaldet giver af og til anledning til pudsige spørgsmål som; Har I roet helt fra Grønland?

Det sker også forsat at en eller anden journalist, der ikke kender historien, opdager sammenfaldet og hele polemikken i aviserne starter en gang mere.

Denne herlige tegning blev bragt i Århus Stiftstidende i 1985

 

Standerhejsning og standerstrygning

I Egå Rosport hejses standeren i slutningen af marts for at markere starten på en ny sommersæson, og den stryges igen i slutningen af oktober for at markere afslutning på sommersæsonen og start på vintersæsonen.

Standerhejsningen er en festdag, hvor AROS blæserne (tidligere Hjortshøj Egå blæserne), næsten lige siden klubbens start, har bidraget med musikken. Faktisk har nogle af musikerne i orkestret været med i alle årene. Standerhejsningssangen har i mange år været en sang, vi har arvet fra en anden klub. Den var svær at synge og tog ikke helt højde for at klubben er en kombineret ro- og kajakklub. Det blev der lavet om på i 2016, hvor Jette Holberg Rasmussen skrev en ny standerhejsningssang.

Standerhejsningen er også typisk dagen, hvor nye både døbes og dagen, hvor der uddeles sølv/guld pagajer og årer, samt kilometerpokal for den foregående sæson.

Klubbens stander er med til at fortælle andre, hvor vi kommer fra.

Standeren sættes på flagstang i spidsen af robådene, og på kajakkerne er der typisk en label med standeren.

Til slut skal det nævnes, at også årerne til robådene er malet som standeren og bliver nogen i tvivl om hvorvidt årene er sat korrekt i, kan man tænke på solen der står op over Mols.

 Retur til Egå Rosport 50 år