Materiel, robåde

Skrevet af: Anne-Marie Lauritsen og Annie Kaalby

Robåde er dyre, og det kan være svært for en nystartet klub at skaffe materiel.

Da HEI Rosport blev dannet i 1969, var det da også med materiel, som man hentede rundt omkring hos klubber, der havde en gammel inrigger i overskud.

Den første 4-årers inrigger fik klubben foræret af den daværende Skive dameroklub. Båden blev hentet og bragt til Risskov roklub, som hjalp med at få den istandsat. Det var et stort øjeblik for klubbens medlemmer, da båden kunne roes fra Risskov og til Walter Knudsens have, hvor der blev roet ud fra det første år.

Ankomsten er dokumenteret på en smalfilm:

Det store materialemæssige gennembrud kom, da Ebeltoft Roklub året efter så sig nødsaget til at lukke ned. Det betød nyt gammelt materiel til HEI Rosport. Da Ebeltoft Roklub mange år senere startede op igen, hjalp HEI Rosport dem i gang og leverede historisk materiale tilbage til dem. Det blev faktisk roet derover.

Der blev ret hurtigt også råd til at købe nye både.

I 1974 leveres båden Johannes, opkaldt efter bådebygger Johannes Jensen. Året efter leverede han endnu en 4-årers, og den fik navnet Fru Jensen.  

Tilbuddet fra bådebyggeren på Fru Jensen er fundet i arkiverne. I 1975 var prisen på en 4-årers inrigger 18.000 kr. + moms. Årer kostede dengang 520 kr. + moms. Til sammenligning koster den nye 4-årers, som leveres i 2019, 250.000 kr. inklusiv årer.

Inriggeren er en ældgammel dansk bådtype, som er yderst velegnet til roning på havet. Den er også meget velegnet til langture, da det er muligt at skifte plads i båden, ligesom den kan indeholde en del bagage. Selve bådens konstruktion har ikke ændret sig meget gennem de sidste 50 år. Da HEI Rosport startede, fandtes der kun træbåde, hvor bordene var nittet sammen. I dag er bådene limede træbåde, eller de er lavet af glasfiber.

Noget af det der har ændret sig rigtigt meget over klubbens 50 år, er åregange og årer.

I starten var det åretolde af træ. Senere blev de udskiftet med bevægelige åregange af messing. Begge dele krævede en del årefedt, for at årene kunne drejes. Et frygteligt svineri som har ødelagt mangen en pæn ro-trøje. På et tidspunkt blev de bevægelige åregange så af hård plast, som allerhøjest kræver lidt silicone.

Årerne var i starten meget lange og havde smalt åreblad. Henover tiden er årebladene blevet ændret, så der i dag roes med enten Macon årer eller big blades. Og så er årene nu af kulfiber, de er en del kortere end tidligere og meget lettere.

I 2011 søsatte DFfR et projekt som havde til formål at udbrede coastalroningen i Danmark. Coastal bådene er blevet populære i danske roklubber, da de er utroligt sødygtige og giver mulighed for roning i forholdsvis høj sø. Bådene roes modsat inriggerne med 2 årer.

Egå Rosport er hoppet med på Coastalbølgen og råder i dag over 1-er coastal og 2-er coastal samt ejer, sammen med de øvrige århusianske roklubber, en 4-er coastal.
DFfR oprettede i 2015 et coastalcenter i Thorsminde. Tre roere fra Egå Rosport deltog i indvielsen, ligesom et hold også siden har været deroppe og ro.

Klik her for en liste over Egå Rosports romateriel gennem 50 år (de første arvede både er udeladt)

 Retur til Egå Rosport 50 år